+31 6 51 84 20 29

Estate planning

DGA Recht is lid van Register Estate Planners

Estate planning & de schijf van vijf

Ja, u leest het goed. Bij DGA Recht hanteren wij de schijf van vijf als het gaat om estate planning. Maar eerst de vraag wat is estate planning nu eigenlijk? Letterlijk vertaald: nalatenschapsplanning. Ofwel: hoe en aan wie wilt u uw nalatenschap overdragen in de toekomst? Ik hoor u denken, dat regel ik toch gewoon met mijn testament bij de notaris? Dat is zeker een goede optie. Echter als u rekening wilt houden met mogelijke, maar nu nog onvoorziene, veranderingen in uw toekomstige leven komt er meer bij kijken. Denk aan relationele veranderingen (huwelijk, samenwonen, scheiden, overlijden, (stief)kinderen, kleinkinderen), vermogensveranderingen of essentiële veranderingen in uw bedrijf m.b.t. aandelen, zeggenschap en waardeontwikkeling. Bovendien zijn er weinig nalatenschappen waarbij de fiscus als erfgenaam wordt opgenomen, maar als zaken niet optimaal geregeld zijn kan deze wel de lachende derde zijn. En dat wil nagenoeg iedereen voorkomen.

Pijlers

Estate planning bij DGA Recht draait dan ook grofweg om de volgende pijlers:

  • Civielrechtelijke zekerheid
  • Flexibiliteit
  • Fiscaal aantrekkelijk

Om deze pijlers optimaal in te vullen, kijken wij verder dan alleen naar erfrecht en testamenten. Dat is waarom wij de schijf van vijf voor estate planning hanteren. 

Schijf van vijf

De schijf van vijf bestaat uit de volgende vijf verschillende rechtsgebieden:

  1. Huwelijksvermogensrecht
  2. Schenkingsrecht
  3. Erfrecht
  4. Levensverzekering-, pensioen- en sociaalzekerheidsrecht
  5. Internationaal recht

Iedere schijf kent zijn eigen planningstechnieken en er wordt per schijf steeds gekeken naar de ideale fiscale marsroute. M.b.t. de fiscale aspecten wordt bijvoorbeeld gekeken naar het maximaal benutten van vrijstellingen, het drukken van progressie in tarieven en het voorkomen van achtereenvolgende, ‘dubbele’ heffingen. Dit steeds vanuit de integrale benadering van alle relevante rechtsgebieden, maar vooral vanuit de wil en het (emotionele) draagvlak van u als opdrachtgever. Als het estate plan eenmaal naar tevredenheid is opgesteld, worden de benodigde documenten notarieel goed vastgelegd. Wij werken daarvoor samen met een gerenommeerd notariskantoor op dit vlak, maar uiteraard kan dit ook bij uw eigen notaris.

Ook benieuwd naar wat estate planning voor u en uw nabestaanden in de toekomst aan voordelen kan opleveren? Of gewoon een professionele second opinion op bijvoorbeeld uw huidige testament? Maak een vrijblijvende afspraak met onze specialist op dit terrein: Anita van de Laak

Contact

Goirleseweg 37
5026 PB  Tilburg
  +31 6 51 84 20 29
 charles@dgarecht.com

 

KvK nr.69485828
IBAN:NL98RABO0181219026
BIC:RABONL2U
BTW nr.NL 1141.884.03.B01

Volg ons op