+31 6 51 84 20 29

HET SLIMME VAN SALES-LEASEBACK

In bedrijfsonroerendgoed zie je het steeds vaker, uw bedrijfspand uit de holding verkopen aan een externe partij en vanuit de werkmaatschappij terug huren. Oftewel sales-leaseback. Waarom en wanneer is dit nu een slimme zet?

WAAROM SALES-LEASEBACK

Het waarom is in veel gevallen duidelijk, het creëert een mooie liquiditeitsstroom. In ieder geval als het pand overwaarde heeft ten opzichte van de eventuele hypotheek die er nog op rust. Of als u als DGA bijvoorbeeld (een deel van) de hypotheek hebt verstrekt aan de holding. Maar zelfs als het pand volledig bezwaard is met een externe hypotheek, kan het nog interessant zijn. Het kan de positie tegenover de hypotheekverstrekker, in veel gevallen de huisbank, verbeteren of soms wordt vanuit de hypotheekverstrekker zelfs verlangd, dat de hypotheek wordt afgelost. Een andere veel voorkomende reden is dat u als DGA uw bedrijf verkoopklaar wilt maken. Voor de toekomstige verkoop van uw onderneming kan het aantrekkelijk zijn, als het bedrijfspand alvast van de balans af is.

WANNEER SALES-LEASEBACK

Maar dan de vraag wanneer? Dat is natuurlijk heel erg afhankelijk van de situatie waarin uw bedrijf en u als DGA verkeert. Als er acute behoefte is aan liquiditeiten dan is het wanneer wel evident, namelijk nu. Hierbij dient wel rekening te worden houden met nog een behoorlijke doorlooptijd. Want al is de huizenmarkt momenteel overspannen, dat geldt niet automatisch ook voor (alle) zakelijk onroerend goed. Bovendien, zeker bij sales-leaseback, krijgt u na de verkoop te maken met een nieuwe ‘huurbaas’ en bij de keuze daarvan en de afspraken daarover wil je ook niet over één nacht ijs gaan. Dus sowieso vraagt de verkoop van je pand, middels een sales-leaseback constructie, een gedegen voorbereiding en daarmee de nodige tijd. Zo komt het bijvoorbeeld ook voor dat potentiële investeerders bij aankoop van het pand eisen om een triple net huurovereenkomst af te sluiten voor de toekomst, met de nodige garanties of zekerheden daaraan gekoppeld.

DE EERSTE ZET

De vraag of en wanneer voor uw onderneming het aangaan van een sales-leaseback-constructie een slimme zet is, is dus niet zomaar beantwoord. Het inwinnen van een degelijk advies en de inzet van professionele begeleiding tijdens alle fases van dit proces is hierbij de eerste slimme zet. DGA Recht heeft hierin inmiddels veel ervaring en een goed netwerk van potentiële investeerders opgebouwd en kan u in alle fasen hiervan bijstaan. Vrijblijvend uw licht opsteken over de mogelijkheden voor uw situatie kost niets en kan al veel nuttige inzichten geven. Bel gerust voor een afspraak.

Contact

Goirleseweg 37
5026 PB  Tilburg
  +31 6 51 84 20 29
 charles@dgarecht.com

 

KvK nr.69485828
IBAN:NL98RABO0181219026
BIC:RABONL2U
BTW nr.NL 1141.884.03.B01

Volg ons op