+31 6 51 84 20 29

Bedrijfsovernames of vastgoedtransacties: alweer tijd?

Ja er is (bedrijfs)leven ná Corona. Langzamerhand wordt er steeds meer versoepeld en zelfs vakanties zijn weer een serieuze optie. Ook het bedrijfsleven snakt naar een herstart van de economie. Dat blijkt uit alle creatieve en inventieve manieren waarop bedrijven uit verschillende sectoren zich proberen aan te passen aan het ‘nieuwe normaal’, om maar weer een boost te kunnen geven aan de omzet. Plannen die even in de koelkast waren gezet, worden voorzichtig weer gecheckt op hun houdbaarheidsdatum.

Dat geldt ook voor bedrijfsovernames en vastgoedtransacties. Maar is het nu de juiste timing om je bedrijf of vastgoed te verkopen? Of beter nog even wachten? Zoals Churchill indertijd al zei: “Never waste a good crisis …” Hiermee refereerde hij aan de oprichting van de Verenigde Naties na de tweede wereldoorlog. Maar of het interessant is om juist nu je bedrijf of pand in de etalage te zetten hangt van meerdere factoren af.

WAT GAAT DE RENTE DOEN?

Feit is dat rente op geld nog steeds all-time laag staat, alhoewel er ook verwachtingen zijn dat de rente op termijn weer gaat stijgen als gevolg van de benodigde financiering van alle overheidsmaatregelen die diverse regeringen hebben getroffen om de economische (korte termijn) effecten van Corona te compenseren. Mocht de rente daadwerkelijk weer gaan stijgen dan worden andere beleggingen mogelijk weer interessant. Dus in die zin zou het aanbeveling verdienen om nu van het momentum te profiteren dat beleggers – die nog steeds over dezelfde middelen beschikken – geïnteresseerd zijn in het hogere rendement dat bedrijfsovername of vastgoedtransacties oplevert.

SECTOR AFHANKELIJK

Daarnaast hangt het uiteraard ook behoorlijk samen met het type bedrijf of vastgoed dat wordt aangeboden. De sectoren die het hardst zijn geraakt en niet snel genoeg kunnen herstellen, vormen uiteraard een hoger risico en zullen minder snel de interesse van een belegger opwekken, tenzij het tegen een spotprijs wordt aangeboden. Hetzelfde geldt voor vastgoed. Hotels, kantoren en winkelpanden zijn minder interessant dan vastgoed voor bijvoorbeeld de logistieke sector of maakindustrie.

UIT DE EIGEN PRAKTIJK

Maar dat er leven is na Corona hebben wij op dit vlak uit eigen ervaring ondervonden. Voor een klant van ons kantoor hadden wij een bedrijfsobject in de verkoop, waar we een serieuze potentiële overnamekandidaat voor hadden gevonden. Net voor de Coronamaatregelen zaten we in de afrondende fase van het due diligence onderzoek, wat er positief uitzag. Echter door de maatregelen werd de transactie tijdelijk on hold gezet. Aanvankelijk voor een maand, maar later verlengd met nog eens twee maanden. Toch kwam al snel na de aangekondigde versoepelingen het bericht, dat men het traject weer wilde oppakken waar we waren gebleven. Dus de crisissituatie maakte hier van uitstel geen afstel en we hebben dit kunnen afsluiten in een succesvolle transactie voor beide partijen.

Overweegt u zelf om uw bedrijf of pand te verkopen? Neem contact met ons op voor een kosteloos adviesgesprek over de mogelijkheden.

Contact

Goirleseweg 37
5026 PB  Tilburg
  +31 6 51 84 20 29
 charles@dgarecht.com

 

KvK nr.69485828
IBAN:NL98RABO0181219026
BIC:RABONL2U
BTW nr.NL 1141.884.03.B01

Volg ons op